Apagép

Apagép

Apagép jelentkezik!

2018. október 22. - Gagarin789

Sziasztok

Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy fancy anyukák blog dömpingjében nyissak egy teret az apukáknak is. Célom, hogy kialakítsunk egy olyan közönséget ahol őszintén megtudjuk beszélni a tapasztalatainkat a gyereknevelésről, megbeszéljük gondolatainkat, kétségeinket, és természetesen minden sz@rt amit hüvelygombáról tudni kell.

Igazából ezt a blogot egy virtuális kocsmaként szeretném üzemeltetni, kár hogy sör nincsen. De mindenki otthon miközben olvassa nyugodtan piszentsen egyet nevemben is.

Magamról pár gondolat Erdős Gábornak hívnak, 34 éves vagyok, aki egy gyönyörű 2 éves fiú apukája. Fiamat Dénesnek hívják. Boldog házasságban élünk feleségemmel Adriennel. Természetesen, mint minden családba a gyerekünk érkezése után nálunk is minden a feje tetejére állt. Az összes barátom, aki már apuka volt, mondogatta, hogy minden meg fog változni, de hát persze én ezt nem hittem el, mert majd én leszek a kivétel, az én fiam egyből ír, olvas számol, nem sír... Hát nem így lett. Egészen az első napig amíg Dénest haza nem hoztuk a kórházból, ez a kép élt bennem, teljesen úgy gondoltam, hogy az én fiam soha nem fog sírni, és simán megugorjuk ezt szülővé válást. Nem tudom mit csinálnak a kórházban a gyerekekkel, de szerintem mielőtt haza engedik a szülőkkel, adnak valami nyugtató löketet, mert 3-4 órát csendben aludt, mi feleségemmel álltunk felette, és önelégülten nyugtáztam, hogy ez pipa én megmondtam. Viszont utána, kemény 3-4-5 óra üvöltés, éhség, hasfájás, stb. Természetesen teljes pánik, összeomlás újra tervezés. Igazából akkor éltem meg egy olyan érzést amit azóta is elraktároztam, mert úgy gondolom az ember életében, nagyon kevés olyan szituáció van az életében, amire nincs ráhatása, és akkor éreztem azt, hogy itt van velünk Dénes aki egy isteni adomány, már azt is nehéz feldolgozni, hogy igen ő a te fiad, te leszel az ő példaképe te fogod megtanítani biciklizni, te mész érte majd a diszkóba, és ez a kis csöppségnek valami baja van mert csak sír és csak sír. Mindent megtennél érte, mindenedet oda adnád neki, csak meg tud nyugtatni, hogy enyhíts az ő fájdalmán vagy éhségén. Úgy gondolom minden férfiember életében ekkor kezdődik el az Apává válás, ettől a pillanattól kezdve jön rá, hogy egy olyan úton indult el amit tud majd egy picit befolyásolni, beleszólni de igazából irányítani sosem. Úgy gondolom, hogy az apaság olyan, hogy mindenki csinálja valahogy, de hogy a végén mi lesz belőle azt senki nem tudja. Sokan kérdezik tőlem, hogy mit tanácsolok, mindenki fél, hogy milyen szülő lesz belőle, hogy fog majd helytállni, azokat az értékeket át fogja-e tudni adni az ő gyerekének... Erre csak egy mondattal tudok megnyugtatni mindenkit: A szeretetet nem lehet túl adagolni. 

Ja honnan van az Apagép, az első nap sikertelensége után, viszont sikerült egy olyan jól összeszokott párossá válni a feleségemmel, hogy sikerült egy nagyon szuper kis napirendet kialakítani, illetve egy nagyon jó élet ritmust beállítani Dininek, természetesen nekem ebben sok érdemem nincs, ez a Feleségem profizmusát dicséri, de mint háttér személyzetként teljesen jól helytálltam. Az esti procedúrára már, mint egy robot üzemmódot alkalmaztunk a fürdetéskor megvolt a teljes forgatókönyv mérlegelés, fürdés, kád behozatal, majd kivisz, tej melegítés altatás, esti felkelés etetés stb. és majd egy 3 hét után önironikusan megjegyeztem, hogy már nem is szülők vagyunk hanem Anyagép meg Apagép. 

Jöhet a komment cunami csak őszintén, régóta készülök erre blog írására, úgyhogy gyűjtöttem témákat sok ötletem van, nem ígérgetek, de próbálok a heti egy posztra rámenni.

20190109_215659.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apagep.blog.hu/api/trackback/id/tr2614315993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taltos Bandy 2019.03.01. 00:54:26

Fater,nagyon egyedul ulsz ebben a virtualis kocsmaban, minden poszt elolvasasa utan ma este elhataroztam,hogy mint "alfoldi "szellemi elvtarsad es koltoi tamogatod csatlakozom a temaban valo eszmecserehez. Ugyhogy nekem akkor egy helyi csapoltat meg egy velos piritost legyen szives, a tobbieknek meg valami tomenyet.
Az ekezet nelkuli irasert bocsanat,de igy is siman menni fog, az emberi agy egyebkent is dobbenetes.

Kezdenem rogton egy tortenettel,amit egy 92 eves nenike meselt nekem egyszer,amikor az ujszulott gyermek szuloi nehezsegeirol,a kialvatlan ejszakakrol beszeltem kirohogott es leultetett maga melle, majd elkezdte: "Gyermekem, en 6 gyermeket neveltem fel szinte egyedul akkor,amikor se mosogep se tv de sok helyutt meg aram sem volt, allataink voltak, a ferjemet lehtobbszor hajnalban lattam elmenni, es az en napi rutinom a hazimunkarol meg a gyermekekrol szolt. A gyerekek egy szobaban aludtak tobben egy agyban,a legkisebbek meg a nagy szekreny fiokjaban kihuzva. Akkor ettunk,ha tudtam fozni,akkor futottunk ha volt mibol tuzelot venni.Minden gyerek felnott egeszegben es szeretetben es vegigcsinaltuk, mert vegig kellett csinalni....es leszegve a fejet elmosolyodott "
En erre a nenire raneztem,es lattam rajta,hogy o szazszor nehezebb es kimeritobb munkat olt gyereknevelesbe,mint en valaha fogok a felesegemmel.

Aznap igen mas szemlelettel mentem haza, valalhogy atertekeltem a mi aktualis problemainkat az ujszulott kisdeddel. Mert van egy meleg lakas ahol biztonsagban van, van biztos megelhetesunk, nem kell allatot tartsak,hogy tudjunk mit enni, van segitseg es orvosi ellatas, hogy tudjunk kihez forduni ha baj van, van szabadidonk. Vajon hany csalad nem mondhatja el ugyanezt ma magarol? Ehhez kepest,az hogy apa ejszaka gornyedve virraszt az agy felett orzi a pici almat, es aznap nem tudtam egy emailre valaszolni vagy lezuhanyozni az mind harmatfing, picsafust es lyukszusz.

Aznap mashogy kapcsoltam be a mosogepet, kapcsoltam be a futest,vittem le a szemetet,melegitettem a tejet es nyomtam be a youtube-ot a nagyobbiknak,amig a kisebbiket megfurdetem melegvizben, mikozben messengeren a nagymamaval kamerazunk es az olcso repjegyekrol beszelunk. Vegig a 92 eves neni jart az eszemben.

Szuloi letre NEM lehetne felkeszulni, errol treninget kene tartani nagyonsok leendo szulonek,hogy feleslegesen ne gorcsoljenek es . Az apa meg az anya az a gyerekkel szuletik. Kerdeztek tolem,hogy na es hogy erzed,felkeszultel mar, elerkezettnek latod az idot? ilyen baromsag nincs. Nyilvan jobb esetben 2 ember dontese,hogy jon a baba...ha nem dontes,hanem csak jon akkor meg eleve nincs is mirol beszelni. Na de ha dontes,akkor termeszetesen ralehet "hangolodni", elkepzeni,hogy kb. milyen erzes lesz,amikorva korhazbl beallitasz a 3 napos csecsemovel a nappaliba es neztek egymasra a paroddal....na bazmeg...ez mar innen nem vicc. De erre felkeszulni nem lehet,ez nem egy vizsga. Minden jon osztonosen, ha nem...na az mar egy masik blog temaja azt hiszem.

Amit en vegigneztem a 9 honap alatt,az a mindenszintu szet-es agyon aggodasa a dolgokanak de ilyen megakiszerelesben (nem mozog a baba,tul sokat mozog a baba, felhivom a midewife-ot,ne hivd bazdmeg,mondta,hogy ez ilyenkor normalis,nyugodjam mar le, te gerjeszted ezt az egeszet,, te konnyen beszelsz,neked semmi dolgod nem volt, csak megcsinalni)
Nos a kedves ferjeknek leendo apaknak ilyen elojaro jelleggel uzenem,az aki az alfanosteny 9 honapos mentalis hadviseleset es terheleset szellemi karosodas nelkul kibirja akkor horgasz szakzsargonnal elve "a farasztason mar tul van...csak szakolni kell es kesz."

Masik tema...babacuccok!!!!! Azon kivul,hogy erre komplett iparagak epulnek,es neten a seggedig rendelheted magad a hyperfodros cicasmacismintas babahuzattol kezdve, a pelelenkazo oltozteto-furdeto szetteken at...a baba agyak tomenytlen valasztekaig azt vehetesz meg,amit a budzse enged. Csak egy dolgot felejtenek el....a baba ezeket nagy korivben leszarja, mert nem ez szamit.

En visszaneztem az en csecsemokori kepeimet,mar amennyi volt,es azt a letisztult szocialista minimalizmust,amit az akkori '86-os boltok babaholmik neven feltudott mutatni....haaaaat.... ossze sem hasonlithato a maival. Csak egy babanak, aki meg se nem lat,se nem hall rendesen, 6 napja kirantottak onnan bentrol, itt meg fingja nincs,hogy mi a szar tortenik korulotte, nos szerintem annak szinte mindegy is,hogy a baba agyon,hany poni vagy kistraktor van.

Gagarin789 2019.03.01. 19:52:00

@Taltos Bandy: Jól van, alakul ez a blog, látom a trollok is megjelentek!:) Hogy reagáljak a kommentedre Marcelló, teljes mértékben igazad van, erre nem lehet felkészülni, nincs jó könyv nincs jó tanács, viszont ami nekem furcsa volt, hogy mindenki álszent volt, hogy mindenki csak a szépet meg a jót nyomja a gyerek születése előtt, ami azért egy nagy zuhanás az eufóriából a szaros pelenkáig. Én ezt furcsállottam, hogy miért akarja mindenki csak az érem egyik oldalát bemutatni, és a másikról miért nem beszél senki, azért is indítottam a blogot, hogy ezt a mítoszt eloszlassam a szülői létről, hogy azért nem minden fenékig tejfel, és teljesen normális, ha csődöt mondasz szituációkban, vagy bénázol, vagy depressziós vagy, mert kilátástalannak érzed a helyzetet, ezek mind normálisak, nem egyedi eset, mindenki ütközik falakba, akadályokba a mindennapok során, csak álszent a világ és mindig csak a siker fény csillogás mutatja kifelé. Én is volt hogy sokszor elgondolkodtam, hogy csak mi vagyunk ilyen szerencsétlenek, minden gyerek a családban és a környezetünkben átalussza az éjszakát ír olvas számol gyakorlatilag már csecsemő kora óta, és amikor mélyebben elkezdtem az apukákkal beszélgetni, akkor azért kiderült, hogy tegnap se aludtak, mert úgy üvöltött a gyerek amikor a foga jött, de előtte 2 órával, még arról beszélgettünk, hogy ők egyszer sem keltek fel a gyerekhez. Nagyon örülök hogy itt vagy, mert imádom a hozzáállásodat az élethez, és remélem megmaradt az a optimista világnézeted, nem koptatta meg az élet és amúgy is mi Alföldiek végülis egy csecsről táplálkoztunk, be kell valljam nagyon hiányoznak a Veszprém-Szolnok közötti utak beszélgetései.

Taltos Bandy 2019.04.01. 00:33:08

Taltos Bandy maris folytatja a virtualis gyermekneveleses eszmecsere fonalanak gombolyitasat.
Ott hagytuk abba,hogy mintegy megelozes keppen nagyon sok leeendo apanak kellene amolyan onbizalom kepzest tartani ill. a Neszardosszemagadmertapaleszel felelem-szindromat csirajaban elfojtani,mert tenyleg igy van : Apava valni lehet,de felkeszulni nem.
Ezt idepattintom kvazi idezem a Szerzot " Úgy gondolom, hogy az apaság olyan, hogy mindenki csinálja valahogy, de hogy a végén mi lesz belőle azt senki nem tudja. Sokan kérdezik tőlem, hogy mit tanácsolok, mindenki fél, hogy milyen szülő lesz belőle, hogy fog majd helytállni, azokat az értékeket át fogja-e tudni adni az ő gyerekének..."
Na most ez az egesz tema pont szerintem olyan,mint a mag es a fa esete. A mag az mag,benne van minden ami ahhoz kell,hogy fa legyen belole, de hogy az milyen fa lesz, magas, terebelyes,tulevelu,orokzold azt akkor nem lehet tudni,mert az kozben novekszik,alakul,valtozik es teszi amit tennie kell egyszeruen csak el.
Ezzel a kis egyszeru metaforaval csak azt akarom erzekeltetni,ahogy a szulo a gyerekkel szuletik igy mindketten elindulnak egy kozos utazason,ahol a szulo eppugy megismeri es felfedezi onmagat ebben az uj es ismretlen szerepkorben,ahogy a gyermek is tapasztal,elsajatit, tanul es gyarapodik. Erre nem is felkeszulni kell,hanem tudomasul venni,hogy mostantol minden rezdulesed minden megnyilvanulasod ki mondott es kinem mondott szavaid egy olyasvalaki figyeli, aki ennek tukreben fog reagalni es hozzaallni mindenhez amit megtapasztal.

Persze mint, mindenben itt is nyilvan vannak nagyon jo jolbevalt praktikak meg mindenfele szakmai jotanacsok pedagogusoktol,gyermek pszichologusoktol nevelesugyi tanacsadoktol satobbi. Ezeket erdemes meghallgatni, alklamazni oket,artani biztos nem fognak. De az aki egeszseges csaladban nott fel,es megvolt az a csalad es szulo-szerep modell,ami mar eleve teremtett a gyereknek egy nagyon eros alapot,az olyanok lenyegeben viszik tovabb azt,amit kaptak es lenyegeben hozza kell adni mindazt,amit utkozben mi tanultunk,tapasztaltunk amig a vilag kozben valtozott.
Minden mas jobbesetben magatol jon.

Visszaterve a korabbi idosnenis peldamhoz:
Nyilvan ebbe itt belepofaznanak a Nagyokosok,hogy ugyan mar ez tok relativ...es minden viszonyitas kerdese...nekik meg voltak az akkori problemaik,nekunk meg megvannak a mieink. Ez nem kell osszehasonlitani Pont.
Persze nyilvan, ebbol a szemszogbol is lehet nezni az egeszet,hogy a nagyszuleink mennyit szivtak,kuzkodtek a mi szuleinkkel es a szuleink mitossze kinlodtak velunk, azt akartak,hogy nekunk jobb legyen,mint nekik volt, mindezt a Rendszervaltas hajnalan,amikor fasz se tudta,hogy mi lesz.
De valahogy mi is felnottunk. Mindenfele baleset-es tuzvedelmi oktatas nelkul,es ha a suliban elbaszodtunk a felmosott folyoson,a raktarat orzo kuvaszt sem erdekelte,hogy elcsusztal,es a takker neni szolt,hogy te ostoba barom,hat nem latod,hogy felmostam....kanyarban nem volt jelzo tabla es a szulok nem pereltek be az iskolat emiatt,sot ha hulye voltal es elestel, meg a fater lesomott egy sallert,hogy ilyen balfasz vagy. Nem volt ez az egeszseg teboly,hogy szendhidratszegeny,zsirszegeny koleszterin szegeny dieta, meregtelenites,paleo pocsomsetudja milyen etrend, etelallergia,glutenerzekenyseg,laktozintolerancia. Azt toltuk be,amit volt. Ott voltak nyari taborok,ahol aluminium kessel kentuk a konzerv majkremet az egyfele kenyerre, es aki elojott valami allergiaval,az megint kapott egy fulest a taborvezetotol.hogy uljel le es egyel fiam,hagyjal a hulyesegeiddel. Nem azt zengem itt,hogy ez micsoda szep vilag volt,de joval egyszerubb,igazsagosabb es problema mentesebb. Mert negyedannyi dologra figyeltunk oda. Atsuhantunk az ovodai eveken, majd iskolaeretten vetettuk bele magunk a kokemeny iskolai valosagba,ahol betartottuk a helyi szabalyokat,tiszteltuk a tanarjainkat, mert tenyleg toluk tanultunk es altaluk. Mert nem volt se internet, se I-phone. Az iskola volt az a hely,ahol valami ujat tapasztaltunk,uj ismeretet gyujtottunk, es ott voltak azok az arcok,akikkel elutottok a nyari szunetet. Tettuk ez akkor,ahol meg mobiltelefont TV-ben lattunk es a legmennob cucc a walkman volt. Es otthon, leultunk egyutt vacsorazni, beszlegettunk jokat sztorizgattunk es tudtunk odafigyeltunk egymasra, mert jutott ra ido. Senkinek sem pittyent a Iphone-ja,vagy a messengert lesse irt-e valaki vagy gorgesse a facebookot bamban olvasva az ures semmit.

Azt kell itt latni vilagosan,hogy a mi szuleinknek negyed annyi dologra kellett odafigyelniuk,mint a mai szuloknek. Mert ebben az istenverte felgyorsult digitalis agyonfejlett cyber terben van temerdek felesleges olyan technikai kutyu ami nem megkonnyiti az eletet es kozelebb hoz,hanem epp ellenkezoleg. Eltereli a figyelmunket a legfontosabbakrol,hogy a gyerekkel leulj konyvet nezni vagy gyurmazni,hogy foglalkozz vele es figyelj ra,mert o figyel rad.
Mert a gyereknek a figyelmedre van szuksege,nem egy ujabb mesere a youtubon. Ennyi.

Taltos Bandy 2019.04.01. 00:48:07

Egy kivalo iras egy pedagogustol egy nagyon aktualis temarol,ehhez nagyon nincs is mit hozzafuznom,

hildasagok.blog.hu/2019/02/04/ha_unatkozik_a_gyerek_333
süti beállítások módosítása